Vláda a kraj chtějí gigafactory na Karvinsku, projekt zabere až 280 hektarů - iDNES.cz (2024)

Vláda a kraj chtějí gigafactory na Karvinsku, projekt zabere až 280 hektarů - iDNES.cz (1)

ilustraèní snímek| foto:Volkswagen

Podle návrhu pro zastupitelstvo jde o „vymezení nové rozvojové zóny nadmístního významu ‚Dolní Lutynì‘ jako plochy pro výrobu a skladování o celkové oèekávané maximální velkosti areálu 280 hektarù, a to pro zámìr vybudování Strategického podnikatelského parku Dolní Lutynì.“

V areálu prùmyslové zóny by mìla vzniknout továrna na výrobu automobilových trakèních baterií.

Konstatuje to ve svém stanovisku ministerstvo životního prostøedí, které má redakce k dispozici. „Návrhem obsahu na poøízení zmìny územního rozhodnutí je vymezení SPP Dolní Lutynì pro realizaci výstavby továrny na výrobu automobilových trakèních baterií,“ stojí ve stanovisku ministerstva životního prostøedí (MŽP).

To zároveò sdìluje i dùvody, proè by mìla zóna v Dolní Lutyni vzniknout.„Výstavba strategické prùmyslové zóny, resp. realizace gigafactory, by zajistila perspektivní pracovní místa a pøíliv vysoce kvalifikovaných odborníkù do regionu a taktéž by došlo k rozvoji zpracovatelského prùmyslu,“ vysvìtluje materiál MŽP. „Umístìní nového závodu na výrobu autobaterií by v Èeské republice vytvoøilo prakticky nové odvìtví ekonomiky a pøineslo by s sebou výrobu inovativních technologií budoucnosti.“

Výstavba závodu by podle MŽP mimo jiné také umožnila lokalizovat celý výrobní øetìzec baterií pro elektromobily do Èeské republiky, od tìžby lithia pøes výrobu bateriových vozidel až po recyklaci, což by mìlo znamenat klíèovou konkurenèní výhodu v regionu støední a východní Evropy.

Ptaèí oblast již døíve pøípravu zóny zmaøila

S pøípadným vznikem prùmyslové zóny v Dolní Lutyni se ale pojí i problémy. Zóna stojí v tìsné blízkosti významné pøírodní lokality Heømanský stav, zdejší ptaèí oblast byla jedním z dùvodù, proè zde na zaèátku tisíciletí nezamíøila korejská automobilka Hyundai. Krajský úøad, ministerstvo prùmyslu a obchodu i agentura Czechinvest se tehdy dokonce zavázaly, že v Dolní Lutyni prùmyslová zóna nikdy nevznikne.

„MSK, MPO a CzechInvest se zavazují okamžitì a trvale ukonèit pøípravu Prùmyslové zóny Šilheøovice a Prùmyslové zóny Dolní Lutynì. MSK se dále zavazuje zamìøit se na obnovu nevyužívaných prùmyslových areálù (brownfields) po celém území Moravskoslezského kraje namísto umisování prùmyslových zón na „zelené louce“ (greenfields),“ stojí v dohodì s nevládními ekologickými organizacemi, které proti pøíchodu jihokorejské automobilky tehdy protestovaly.

Gigafactory v Líních nebude, letecká záchranka zùstává, potvrdil stát

Celkem se dohoda týkala Ekologického právního servisu, Dìtí Zemì, sdružení Beskydèan a Pùda pro život. Zajímavý je i dodatek smlouvy vymezující, co se stane v pøípadì, že kraj nebo stát dohodu poruší.

„V pøípadì, že MSK, (MPO) nebo CzechInvest nesplní jakýkoliv ze svých závazkù plynoucích z této Deklarace, Strany obèanských sdružení uveøejní na náklady MSK, MPO nebo CzechInvest oznámení formou inzerátu o velikosti nejménì 1/3 novinové strany obsahující jednoznaènou informaci o tom, že MSK, MPO nebo CzechInvest porušily svùj závazek plynoucí z této Deklarace a uvede, o porušení kterého ustanovení této Deklarace se jedná.“

Kraj podepsal s ekology novou smlouvu

K tomu ale podle všeho nedojde, radní kraje v pondìlí sepsali s ekology novou smlouvu. „Mùžeme potvrdit, že spolu s CzechInvest, Moravskoslezským krajem a dalšími stranami jednáme o podmínkách, za kterých by bylo možné oblast prozkoumat pro potenciální realizaci podnikatelského parku. Je potøeba aktualizovat deklaraci porozumìní uzavøenou v roce 2006, jíž jsme spolu s dalšími organizacemi signatáøem. O žádných konkrétních variantách projektu nemáme informace,“ komentoval dohodu Pavel Franc, øeditel skupiny Frank Bold, nìkdejšího Ekologického právního servisu.

V tìsné blízkosti plánované zóny je hned nìkolik ekologicky významných lokalit. Hranice plánované zóny se mají nacházet jen 180 metrù od ptaèí oblasti Heømanský stav a pouze 150 metrù od evropsky významné lokality Niva Olše - Vìøòovice.

Prùmyslová zóna slibuje tisíc nových míst, èást místních je ale proti

Heømanský stav se táhne ve velkém pùlmìsíci od Rychvaldu pøes Bohumín Dolní Lutyni až po Petrovice u Karviné a zahrnuje mimo jiné i meandry Odry u Bohumína. V dané oblasti žijí napøíklad bukáèek malý, slavík modráèek, ledòáèek øíèní, kuòka žlutobøichá nebo páchník hnìdý.

I proto bude podle zástupcù MŽP nutné zpracovat vyhodnocení SEA, jehož cílem je zmírnìní nepøíznivých vlivù zámìrù obsažených v koncepcích na životní prostøedí.

Podle Pavla Buzka, starosty Dolní Lutynì, je na komentáø ještì brzy. „Je pøedèasné to hodnotit, jde zatím jen o zámìr a èekáme na bližší informace. Že se nìkdo chystá, jsme se konkrétnìji dozvìdìli až vèera. Ty procesy ale trvají roky, takže bude èas na pøípravu,“ komentoval poslední vývoj starosta Dolní Lutynì. „Chápeme dùležitost takového kroku, tušíme, co se bude dít, nìco podobného jsme zažili už pøed lety, kdy se do kraje chystal Hyundai. Takže uvidíme, co konkrétnìjšího se v dalších dnech dozvíme.“

Poèítá se i s napojením na D1

V pøípadì vzniku prùmyslové zóny plánuje kraj velké zmìny v dopravì i v rámci vzniku inženýrských sítí. Hlavní roli by zde mìly hrát nedaleká dálnice D1, železnièní koridor a elektrárna v Dìtmarovicích.

Prozatímní pøímé napojení na dálnici D1 by mìlo podle zámìru kraje využívat již existující odpoèívky a nevyužívané technické sjezdy dálnice. „Doèasné napojení bude fungovat po dobu výstavby prùmyslové zóny a do doby zprovoznìní finálního napojení skrze silnici I/67 a novou trvalou mimoúrovòovou køižovatku,“ stojí v návrhu Aktualizace zásad územního rozvoje.

Ten poèítá i s vymezením koridoru nové trasy vodovodu prùmyslové vody, pitné vody i pøedèištìné odpadní vody. „Napojení elektrické energie, plynu a vody by mìlo být vedeno pokud možno de facto spoleèným koridorem od elektrárny Dìtmarovice, která je zdrojem dostateèných kapacit tìchto médií,“ stojí v návrhu kraje.

Hlavním problémem vzniku pøípadné strategické zóny je jeho umístìní. V její tìsné blízkosti je totiž hned nìkolik ekologicky významných lokalit. Hranice plánované zóny se mají nacházet jen 180 metrù od ptaèí oblasti Heømanský stav a pouze 150 metrù od evropsky významné lokality Niva Olše - Vìøòovice.

Heømanský stav se táhne ve velkém pùlmìsíci od Rychvaldu pøes Bohumín Dolní Lutyni až po Petrovice u Karviné a zahrnuje mimo jiné i meandry Odry u Bohumína. V dané oblasti žijí napøíklad bukáèek malý, slavík modráèek, ledòáèek øíèní, kuòka žlutobøichá, nebo páchník hnìdý.

I proto bude podle zástupcù MŽP nutné zpracovat vyhodnocení SEA, jehož cílem je zmírnìní nepøíznivých vlivù zámìrù obsažených v koncepcích na životní prostøedí.

V loòském roce vláda jednala s koncernem Volkswagen o možnosti výstavby gigafactory, kde by se také vyrábìly baterie do automobilù, v Líních u Plznì. Volkswagen nakonec výstavbu nové továrny odložil, dùvodem je prý pomalejší rozvoj elektromobility v Evropì.

Nová prùmyslová zóna má vzniknout poblíž dálnice D1 a Vìøòovicemi, místní èástí Dolní Lutynì na Karvinsku.

Mapy poskytuje © SHOCart a pøispìvatelé OpenStreetMap. Spoleènost SHOCart je tradièní vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasù. Více nawww.shocart.cz

Vláda a kraj chtějí gigafactory na Karvinsku, projekt zabere až 280 hektarů - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 5467

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.